BREBU jud. Prahova
 
Home  Harta Brebu  pozitionare Harta Brebu  detalii InfoBREBU - buletin de informare
                
 
Brebu
     ::   LOCALIZARE

     ::   ISTORIC

     ::   INFRASTRUCTURA

     ::  POPULATIA 

           ECONOMIA

     ::  SANATATE
     ::  MASS-MEDIA
     ::  SPORT      
     ::  TRANSPORT  

     ::  TURISM

     ::  EVENIMENTE
 
 
       Sală conferinţe
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

     

Contact

 

BREBU Istoric                                                                                                                             Istorie locala
 

       Documentele istorice gasite pana in present atesta existenta Brebului in secolele XVI – XVII si XIV; ele nu fixeaza inceputul asezarii. Ci numai precizeaza ca in momentul respective localitatea era bine dezvoltata. Deci exista cu mult timp inainte. Brebu apare atestat in cronicile brasovene ale schimburilor comerciale cu diferite targuri si sate din Tara Romaneasca in anii 1529, 1530, 1543. Campina este atestata prima oara documentartot in acest document in anul 1503 (Prahova -  monografie). Potrivit documentelor scrise, acum 450 ani negustorii din Brebu duceau marfuri la Brasov.

Un hrisov dat in anul 1564 de Petru cel Tanar. Fiul lui Mircea Ciobanu mentioneaza ca Brebu este <o veche si dreapta mosie> si rezolva un litigiu intre fii oamenilor de mai sus scrisi Milea Radu si Vladu, care cumparese un teren la Brebu de la Stanislav, Dactu si Nan. Teren care le fusese luat cu forta de Tudor Logofatu si cu fratii lui, care ajunsesera cneji in satele lor, dandu-le dreptate primilor. Procesul se judecase in timpul lui Mihnea Ciobanul intre parintii lor si logofat, dar parcalabul Iancu nu i-a lasat sa intre in posesia averii, ceea ce a dus la rejudecarea procesului. Tot in acest hrisov se spune ca <acest mai sus ocine (inclusive Brebu) au fost toate a lui Basarb Voievod> , ceea ce  de fapt poate fi considerata o atestare a existentei satatului in vremea intemeierii Tarii Romanesti.

         Un alt document important este hrisovul prin care Constantin Serban Voievod face dreptate la 1654 Brebenilor in plangerea lor , impotriva uzurparii drepturilor lor de catre Matei Basarab, document in care se specifica precum ca Depresiunea Brebului a fost a mosnenilor  de bastina batrana , respectiv din mosi stramosi si “dreapta dinceputul statului”.

         Din aceste documente se observa ca, desi ele dateaza din secolul al XVII, atesta existenta Brebului de aproximativ 600 ani, respectiv din timpul lui Basarab (1310 -1352).

       PIETRICEAUA Despre muntele Pietriceaua se vorbeste intr-un document dat de Neagoe Basarab la 1518, prin care intra in stapanirea “lui Dragomir si a fetei sale Neacsa” asupra anumitor mosii intre care si asupra acestui munte.

       Satul a fost infintat insa se pare la 1552, cand stramosii actualilor locuitori cumpara muntele de la Radu I. Neagu, iar actul este intarit de Petru Mircea Voievod, precizandu-se ca este “ facut de a lor buna voie in fata domniei mele”.

        Podu Cheii, ca mosie este mentionat in cartea de judecata data de Mihai Viteazu la 20 august 1596, prin care intareste propietar in Brebu pe Popa Frateanu si fiul sau Baico, spunandu-se : “si iar a cumparat Baico din toata partea lui Oancea de la Podul Cheii “. El a fost locuit in epoca de piatra, dar se pare ca nu a axistat in timpul lui Matei Basarab.

       Originea denumirii comunei si satelor

        Subpozitia cea mai acceptata in legatura cu originea denumirii comunei este aceea ca vine de la BREB (Castor) rozator care traia odinioara in tara noastra si care a trait pana acum 80-90 ani si in Brebu, lucru confirmat de batranii satului si de istorici, printe care si Nicolae Iorga,  care nu exclude insa ipoteza unui stramos care a intemeiat satul care mai tarziu i-a preluat numele.

         A doua supozitie este aceea ca numele vine de la florile brebenel (Corydalis mashalliana si solida) sau de la beaban (Dentaria glandulosa). Inante de popularea lui, pe platoul Brebean existau probabil multi brebenei (Marele Dictionar Geografic al Romaniei).

        O a treia supozitie este aceea ca omul care a intemeiat localitatea s-ar fi numit Brebu.

Denumirile de Brebu Manastirii si Brebu Megiesesc au aparut dupa procesul  de la 1654, cand Constantin Serban a impartit longitudinal satul in doua , o parte a manastirii si o alta vecina  (megiesa).

Prima parte mai era denumita si “Malul Lupului”, deoarece este dezvoltat pe malul acestei ape, iar a doua “Silistea” respectiv loc de sat sau loc necultivat, plantat cu pomi si care este plasata pe malul Doftanei (partea sudica nu era  pana acum 100 ani locuita).’

       Satul Podu-Cheii poarta denumirea locului pe care se gaseste – podul de deasupra Cheii Brebului, iar satul Pietriceau si-a luat numele de la dealul pe care se gaseste.

 

MONUMENTE

 

       
 
 

CURS VALUTAR

 
Firme de la A-Z Brebu
 
ZIARE
 

 

  

 

Copyright © 2005 - Site realizat de Adrian Ungureanu
Orice reproducere grafica sau scrisa de pe acest site este interzisa fara acordul autorului